logo-quiropractica-barcelona-nuevo-shadow-w200

Ajust vertebral: ajust quiropràctic

by | oct. 1, 2022 | quiropràctica

En el camp de la Quiropràctica s’han desenvolupat moltes tècniques per a les correccions vertebrals. La correcció manual més coneguda és la relacionada amb “l’ajust”, amb la seva base en la manipulació vertebral o articular

Una vegada que el seu quiropràctic ha determinat que una vèrtebra o articulació està desalineada o bloquejada, és a dir, que existeix una “subluxació” (és el terme usat en la ciència de la Quiropràctica), podem plantejar-nos les següents qüestions:

  • Existeix algun factor que pugui dificultar o contraindicar el tractament?
  • Quina és la tècnica de tractament més adequada per a corregir aquesta subluxació?

El tractament quiropràctic és totalment innocu, per la qual cosa no corre cap risc ni existeixen contraindicacions.

La tècnica triada dependrà de la patologia identificada, així com de l’estat fisiològic en el qual es trobi el pacient.

El seu quiropràctic aplicarà la tècnica d’ajust més adequada i eficaç. L’objectiu principal del seu doctor en Quiropràctica consisteix a eliminar la subluxació vertebral o articular.

A causa d’una subluxació vertebral es deriven molts problemes, com a al·lèrgies, mals de cap (migranya, cefalàlgia), de coll (torticoli, cervicàlgia), d’esquena (escoliosi, ciàtica, llomadura) i problemes respiratoris; entre altres problemes patològics.

Qué és realment un ajust quiropràctic

Quan el doctor en Quiropràctica sotmet a la columna vertebral a una tensió dinàmica, tracta de “desbloquejar” i alliberar la vèrtebra d’una posició incorrecta (la subluxació) permetent-li recuperar el moviment necessari per a la funcionalitat normal i natural de tota la columna vertebral.

El seu quiropràctic intentarà que la vèrtebra o articulació subluxada recuperi el seu moviment normal i natural.

La musculatura de la columna vertebral treballa contínuament tractant de restaurar la posició natural de les vèrtebres. El doctor en Quiropràctica, a través dels ajustos, proporciona al cos, per mitjà d’un estímul mecànic i, per tant, neurològic adequat, la informació necessària perquè pugui realinear correctament i de manera independent la vèrtebra subluxada.

L’ajust quiropràctic no sols impactarà en la part biomecànica del cos, donant a l’articulació una posició més estable, sinó que també eliminarà la interferència, reduirà la inflamació i, en conseqüència, el dolor.

Això succeeix perquè l’ajust restableix la sensibilitat dels receptors musculars i mecànics a través d’un complex mecanisme del sistema nerviós.

Tècniques utilitzades en els ajustos quiropràctics

La correcció vertebral a través de l’ajust quiropràctic es realitza mitjançant diverses tècniques considerades com les més segures, eficaces i capdavanteres del món. Algunes d’aquestes tècniques són:

La tècnica especial S.O.T. (Sacre Occipital Tecnique)

Es basa en la relació de les meninges (membranes exteriors de teixit que aïllen el cervell i la medul·la espinal), que uneixen l’os occipital (crani) amb l’os sacre. A través d’aquestes membranes circula el líquid cervell espinal, que recorre tota la columna vertebral acabant en el sacre.

Per a dur a terme la correcció vertebral s’utilitzen uns tascons col·locats de forma molt específica en diferents punts de la pelvis, per a restaurar així, el correcte funcionament del cos i la relació entre l’os sacre i l’os occipital.

La tècnica del “activador”, la tècnica T.B.M. (Total Body Modification) i la tècnica d’ I.Q. Impulse

Totes elles fan servir un instrument que transmet forces predeterminades, petites descàrregues o impulsos a gran velocitat per a realitzar correccions molt precises. A l’ésser una tècnica suau, també és útil en casos en els quals no es pot suportar un ajust quiropràctic més dinàmic (per exemple, pacients amb problemes d’osteoporosis, embarassades, pacients amb dolors molt aguts, etc.).

La tècnica de Kinesiologia aplicada

La tècnica de Kinesiologia aplicada. L’examen kinesiològic es basa en la kinesiologia aplicada, una tècnica que es va desenvolupar en el camp de la quiropràctica i que utilitza l’examen muscular manual per a avaluar les funcions corporals a través de les connexions neuromusculars.

És precisament aquesta nova disciplina diagnòstica-terapèutica la que permet identificar els desequilibris de l’organisme a escala estructural, bioquímica i mental, mitjançant l’anàlisi de la resposta muscular mitjançada per un estímul adequat.

La tècnica Toggle Recoil (H.I.O.)

Es duu a terme en una llitera hidroelèctrica molt específica procedent dels Estats Units, amb un reposacaps mòbil que ajuda al quiropràctic a realitzar amb impuls un ajust d’alta velocitat, i amb un vector de correcció específic per a realinear les dues primeres vèrtebres cervicals, denominades Atles i Axis.

La tècnica Thompson

La correcció de la subluxació a través d’aquesta tècnica es fa amb una maniobra específica, per mitjà de les mans del professional, a una alta velocitat, d’una manera molt suau i amb poca amplitud de moviment. És necessària l’ajuda d’una indispensable llitera hidroelèctrica, que s’adapta a cada cas, edat, sexe i en funció de la densitat i mineralització òssia de cada pacient.

Per tant, en corregir-se les subluxacions localitzades en la columna vertebral, se solucionaran moltes de les afeccions amb les quals convivim, desapareixerà el dolor o bé serà reduït considerablement.

Entre aquestes malalties cal destacar també les relacionades amb l’hèrnia discal, pinçaments, dolor de maluc, capsulitis, bursitis, cruràlgia, entre altres afeccions.

Una vegada obtinguts els beneficis del tractament quiropràctic, segons els principis quiropràctics, han de ser mantinguts en el temps mitjançant controls periòdics. Això és el que es coneix com la fase d’estabilització i manteniment.

El doctor en Quiropràctica no sols s’interessa per l’estat de salut actual del pacient, sinó que també se centra en la prevenció, a curt, mitjà i llarg termini.